Změna myšlení je pro přechod k uhlíkové neutralitě nezbytná

15. 02. 2022

Klimatický summit COP26 byl v oblasti udržitelnosti a ochrany klimatu klíčovou událostí roku 2021. Jaké jsou jeho dopady na Evropu a její konkurenceschopnost? Co přinese globální trh s uhlíkem a offsetové programy coby jeden z hlavních závěrů konference OSN o změně klimatu?

Tyto a mnoho dalších otázek byly hlavním tématem první ze série online konferencí, které chce organizovat platforma Climate & Sustainable Leaders Czech Republic. Přivést na jedno místo odborníky a rozvinout moderovanou diskusí dané téma je hlavním posláním nově odstartovaného seriálu konferencí, které mají podpořit snahy firem v oblasti omezení uhlíkové stopy a podpory udržitelného podnikání.

První online konference se zúčastnili prestižní hosté s dlouhodobým expertním renomé v oblasti energetiky:

  • Martin Herrmann
    (start-up investor, člen dozorčí rady MVV Energie AG, bývalý CEO innogy ČR a COO Retail innogy SE)
  • Jan Palaščák
    (zakladatel a CEO Skupiny Amper, zakladatel The CO2IN)
  • Mirek Topolánek
    (expremiér a bývalý předseda Teplárenského sdružení ČR)
  • Jakub Skavroň
    (předseda správní rady Climate & Sustainable Leaders, zakladatel power2green)

Co mimo jiné na konferenci zaznělo?

Důsledky změny klimatu se týkají celého světa a všichni se musíme podílet na jeho řešení. Ke splnění cílů vyplývajících ze závěrů klimatického summitu v Glasgow je potřeba nejen změnit myšlení nás všech, ale také zajistit oporu v zákonech, které tomu napomáhají, a implementovat věci, které v zahraničí fungují.

Česká republika se 1. července ujme svého historicky druhého předsednictví v Radě EU. Je potřeba brát to jako výzvu a příležitost. Můžeme řídit témata, stát se partnerem a redefinovat svou pozici a nepostradatelnost v tranzitu plynu a elektřiny pro Evropu.